Namnlös

AC och klimatanläggning ska bara fungera
Air condition, luftkonditionering eller klimatanläggning har i allt större grad blivit standardutrustning i många moderna bilar. Men det är inte alltid den fungerar som den ska.

Nästan alla bilar säljs idag med halvautomatisk AC. Det betyder att en kompressor kyler ner och torkar luften innan den kommer i cirkulation. På så sätt är det alltid svalt och behagligt inne i bilen oavsett väder och vind. Dessutom försvinner den imma som uppstår på insidan av rutorna på kalla mornar och i regnväder.

Helautomatisk klimatanläggning blir mer och mer populärt. Den håller samma temperatur hela tiden t.ex. 21 eller 22 grader. När rutorna immar igen och bilens temperatur stiger, även fastän luftkonditioneringen är på, är det på tiden att kontrollera eller reparera kylsystemet.

Viktigt med underhåll

Små otätheter vid samlingar och packningar kan betyda att upp emot 10% av kylmedlet läcker ut på bara ett år. Om anläggningen inte får kylarvätska upphör kompressorn med att kyla och torka luften och i värsta fall kan kompressorn gå sönder. Därför är det viktigt att man låter verkstaden kika på bilens AC eller klimatanläggning så att de kan fylla på kylmedel om det skulle behövas.